در کل ایام سال و سابقه کشت طولانی، یکی از مستعدترین مناطق کشت یونجه در کشور محسوب می گردد.
با توجه به گستردگی فعالیت های زیر بنایی در خصوص توسعه و تجهیز اراضی خوزستان در سال های اخیر و گسترش واحدهای دامداری صنعتی، اهمیت توجه به کشت گیاهان علوفه ای از جمله یونجه، بیش از پیش احساس می شود.
کتاب حاضر خلاصه ای است از نتایج تحقیقاتی که طی سال های گذشته در خصوص مسائل مختلف یونجه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شده است. امید است این کتاب ضمن ارائه نکات فنی به کشاورزان عزیز، به توسعه کشت این گیاه علوفه ای با ارزش کمک نماید.
آب و هوای مناسب یونجه
یونجه قدرت سازگاری وسیعی با اقلیم های مختلف داشته و به همین سبب در اغلب نقاط دنیا کشت می شود. مطلوب ترین دما جهت تولید یونجه، ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. بر اساس متوسط آمار هواشناسی ۳۰ سال اخیر، میانگین درجه حرارت استان خوزستان حدود ۲۵ درجه سانتی گراد می باشد که برای کاشت یونجه بسیار مطلوب است. یونجه گیاهی است که در تمام طول دوره رشد به هوای آفتابی، گرم و خشک نیاز دارد. چنین شرایطی در اکثر مناطق خوزستان وجود دارد. در خوزستان بر خلاف مناطق سرد که یونجه در زمستان (بدلیل درجه حرارت پایین) دارای یک دوره کمون یا خواب می باشد، در طول چهار فصل به رشد خود ادامه داده و تولید علوفه مطلوب می نماید و به همین سبب آن را طلای سبز یا ملکه گیاهان علوفه ای می نامند.
تداوم تولید علوفه در کل سال، علاوه بر امکان گسترش دامداری های صنعتی درون استان و همچنین تامین علوفه جهت مناطق سردسیر می تواند خوزستان را به قطب تولید علوفه در کشور تبدیل نماید. این امر علاوه بر تأثیر مستقیم بر درآمد کشاورزان از نظر تناوب زراعی و بهبود حاصلخیزی خاک نیز بسیار حائز اهمیت می باشد.
فهرست مطالب کتاب کاشت، داشت و برداشت یونجه در خوزستان :
- مقدمه
- آب و هوای مناسب یونجه
- مزایای کشت یونجه
- انتخاب مزرعه
- تهیه بستر
- مصرف کود
- ارقام مناسب یونجه در خوزستان
- زمان کاشت
- کشت یونجه علوفه ای و بذری
- آبیاری
- چین برداری
- زمان مناسب برداشت یونجه علوفه ای
- مراقبت های پس از برداشت
- بذر گیری از مزرعه یونجه
- تلقیح گلهای یونجه
- عوامل زیان رسان
- آفات
- بیماری
- علف های هرز
- منابع