بیماری پوسیدگی ریشه درختان میوه

باغداران عزیز شاید اطلاع داشته باشید که استان اصفهان یکی از مناطق مهم میوه خیز کشور است و به و گلابی این استان از دیر زمان شهرت زیادی دارد. برابر آمار موجود سطح کشت انواع درختان میوه در استان اصفهان بالغ بر ۵۵۰۰۰ هکتار می باشد.

یکی از بیماری های مهم درختان میوه در اکثر نواحی میوه خیز کشور ، بیماری پوسیدگی ریشه است که شما باغداران گرامی به آن بیماری خوره می گویید. بیماری تقریبا به ریشه تمام درختان حمله کرده و در ایران حدود ۴۰ نوع درخت میزبان دارد. چون خزانه و نهال های میوه بیشتر مورد ابتلا این بیماری قرار می گیرند، بنابراین مهمترین عامل انتقال، نهال آلوده می باشد.

نشانه های بیماری پوسیدگی ریشه

درختان مبتلا در هر سن و سالی که باشند نهایتا خشک شده و چنانچه با بیل خاک اطراف طوقه عقب زده شود، کپک سفید و خاکستری رنگی در سطح پوست طوقه و ریشه دیده می شود که همان عامل بیماری است. ریشه های نازک و فرعی زودتر فاسد شده و نهال ها و درختان مبتلا را راحت تر از خاک می توان بیرون کشید.

عامل بیماری پوسیدگی ریشه

عامل این پوسیدگی، قارچی است که ما در اصطلاح علمی به آن قارچ رزلینیا (Rosellinia necatrinx) می گوئیم. رشته های این قارچ ابتدا به صورت سفید رنگ در سطح ریشه ظاهر شده و بتدریج خاکستری رنگ و تیره می شود و اگر آنها را زیر میکروسکوپ قرار دهیم بشکل لوله لامپائی دیده می شوند. این رشته ها در خاک رشد و پیشرفت نموده و خود را از درختان مبتلا به درختان سالم می رسانند.

پکیج آموزش باغداری

پکیج آموزش باغداری

پکیج آموزش باغداری شامل کتاب ها ، نشریات ، ویدیوها و نرم افزار آموزشی در زمینه باغداری است که همه باغداران برای موفقیت در حرفه خود به محتویات این مجموعه نیاز دارند. بسته ای نایاب از اطلاعات بروز و کاربردی برای باغداران ، دانشجویان رشته کشاورزی ، کارشناسان و کلیه علاقه مندان

مبارزه با بیماری

  1. نهال مورد نیاز را از خزانه های سالم که مخصوصا، بگواهی کارشناسان حفظ نباتات و ترویج رسیده باشد بایستی تهیه نمود.
  2. احتیاطا نهال های خریداری شده را قبل از کاشت بایستی ضدعفونی نمود. بدین ترتیب که بصورت دسته های ۲۰- ۵۰ تایی درآورد و ریشه آنها را بمدت ۱۰ دقیقه در داخل یک بشکه نیمه پر از محلول زیر قرار داد: قارچ کش توپسین یا بنو میل ۳۰۰ گرم، خاک نرم ۱۰ کیلوگرم، پهن الک شده ۵ کیلوگرم و آب ۱۰۰ لیتر
  3. نهال ها را نباید در جای اصلی عمیق کاشت و از زیر خاک رفتن تدریجی طوقه و پیوند جدا بایستی خودداری کرد.
  4. آبیاری درختان بایستی بصورت نشتی انجام گیرد و آب پای طوقه را نگیرد.
  5. از آبیاری بیش از حد باغ باید اجتناب نمود.
  6. چنانچه تک درختی در باغ، مبتلا به بیماری پوسیدگی شود، توصیه می گردد درخت مزبور با ریشه و مقداری خاک اطراف آن از باغ خارج و در محل آن مقدار ۲۰- ۴۰ گرم سم بنومیل یا توپسین ریخته شود. ضمنا لازمست برای جلوگیری از ابتلا ۴ درخت مجاور درخت مرده از یکی از سموم مذکور به مقدار ۲۰ – ۵۰ گرم به پای ریشه هر درخت ریخت و سپس آبیاری نمود.
124